زمان مراجعه
شنبه تا چهارشنبه
ساعت 15تا21
کاشان، چهارراه آیت اله کاشانی،
جنب بیمارستان میلاد،
ساختمان مبین، طبقه همکف
0315546780803155456922
پی آر پی نامی اختصاری از درمان با «پلاسمای غنی از پلاکت» یا «Platelet-Rich Plasma» است. برای این که بتوانیم درمان PRP را توضیح بدهیم، اول باید بدانید که پلاسما و پلاکت چه هستند.
خون بدن از دو بخش کلی تشکیل شده است:
برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته میشود. این مقدار تقریباً برابر با خونی است که برای آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت میشود؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر. نمونهی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میگیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون جدا میشوند.
در نهایت محلولی به دست میآید که غنی از پلاکتهای خونی است. احتمالاً با نقش اصلی پلاکتها که لخته کردن خون و جلوگیری از خونریزی است، آشنا هستید. علاوه بر این، پلاکتها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.
بعد از جداسازی و آمادهسازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق میکنند. با ورود محلول به ناحیهی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام میدهند:
پلاکت درمانی یا PRP استفادههای بسیاری دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
رشد مو
پزشکان از تزریق پی آر پی به پوست سر برای کاهش التهاب پوست و توقف ریزش مو استفاده میکنند. یکی از راههای درمانی ریزش مو با الگوی زنانه یا آلوپسی آندروژنی در خانمها، تزریق PRP است که باعث افزایش ضخامت و تراکم موها میشود. البته این روش برای درمان این بیماری تاثیر تایید شده قطعی ندارد.
نکته : برای درمان ریزش موی ارثی آقایان نتایج PRP قطعی و کاملا اثبات شده نیست.
کاشت مو
در کاشت مو، پی آر پی به صورت تزریق یا اسپری برای ناحیهی گیرندهی مو استفاده میشود. به این ترتیب فرآیند جایگیری گرافتها در پوست سر با سرعت بیشتری انجام شده و زخمهای کوچک ناحیهی گیرنده نیز زودتر بهبود مییابد. همچنین اگر احتمال ایجاد اسکار برای بیمار وجود داشته باشد، پی آر پی تا حد خوبی این خطر را برطرف میکند.
اگر رشد موهای شما بعد از کاشت مو ضعیف باشد، میتوان از PRP برای بهبود آن استفاده کرد.
ترمیم بافتی
استفادههای دیگر پلاکت درمانی برای ترمیم بافتها و تسریع بهبودی آسیبها است. این شیوهی درمانی برای آسیب دیدگیهای تاندون، رباط و عضلات کاربرد دارد.
کاهش التهاب
در برخی از بیماریهای مزمن مانند استئوآرتریت، التهابهایی در مفاصل ایجاد میشود. تزریق پی آر پی برای کاهش این التهابات استفاده میشود.
بهبود وضعیت پوستی
یکی دیگر از کاربردهای پلاکت درمانی که اخیراً طرفداران زیادی پیدا کرده، درمان بیماریهای پوستی و جوانسازی پوست است. از این روش میتوان برای درمان خطوط، چینها، خشکی، زخمهای خفیف، ترک پوستی و … استفاده کرد.
درمان PRP از زمان دریافت نمونهی خون تا پایان تزریقات، حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیق طول میکشد. برای برخی از بیماران که تزریق آزاردهنده یا دردناک است، بیحسی موضعی تزریق می شود تا از این جهت نگرانی نداشته باشند. محلول به کمک سرنگ به پوست یا محل مورد نظر تزریق میشود. برای درمانهای مرتبط با کاشت مو، میتوان در صورت نیاز، محلول را روی ناحیه گیرنده یا دهنده اسپری کرد.
چون در درمان پی آر پی از پلاکتهای خودتان استفاده میشود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجاد حساسیت، درد یا خونریزی در محلهای تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته نادر اند. بیشتر افرادی که PRP انجام میدهند، میتوانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمرهی خود مشغول شوند.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، حتماً پیش از دریافت پی آر پی، تمامی بیماریها و داروهایی که مصرف میکنید را به پزشک معالج اطلاع دهید. بسیاری از متخصصان معتقدند که افراد زیر نباید از درمان پی آر پی برای ریزش مو استفاده کنند:
همچنین اگر دچار بیماریهای زیر هستید، ممکن است این درمان برای شما مناسب نباشد:
بسته به علت دریافت درمان، تکرار تزریقات پی آر پی نیز متفاوت است. معمولاً دو یا سه بار درمان به فواصل ۶ هفته انجام میشود. البته ممکن است برای مشاهدهی بهتر نتایج درمان، تا ۵ بار تزریق نیاز باشد. اگر درمان پی آر پی روی شما نتایج خوبی داشته باشد، انجام دو تزریق سالیانه به شما توصیه خواهد شد.